Webbasert regnskapsprogram – noen vits?

Hardisk løsning er tryggere enn webløsning

Er det noen vits for småselskaper med webbaserte løsninger for regnskap og faktura?

Små foreninger, selskaper og selvstendig næringsdrivende med få bilag trenger ikke web-løsninger. Det kan være like bra å ha alle data på en sikker plass, nemlig på harddisken på egen PC. Jeg forutsetter selvsagt at det tas ofte backup som holdes på et trygt sted.

På harddisken har du allerede alle brev, kalkyler, avtaler, epost, pdf-dokumenter etc., og det er derfor veldig hensiktsmessig å ha regnskapsprogrammet og fakturaprogrammet der også.

Alle som leverer dataprogrammer har kastet seg på utvikling av web-løsninger nå. De jobber hardt med å overbevise alle om at sine løsninger representerer fremtiden, og at alt annet er annenrangs, umoderne og foreldet. Situasjonen minner meg om da alle startet med å utvikle Windows-løsninger, og sluttet å vedlikeholde sine DOS-baserte løsninger. DOS var et langt bedre grensesnitt for brukerne, og de første Windows-løsningene var tungvinte og tidkrevende. DOS var på vei ut, og ingen systemleverandører kan kritiseres for å ha hoppet over på Windows-bølgen. Men for den jevne bruker, viste det seg å være smart å vente med å kaste seg på bølgen.

Er det ikke en parallell til forrige paradigmeskifte vi ser nå? Mange programvareleverandørene satser store ressurser på webløsninger, hvor målet selvsagt er å tjene penger. De som ikke kan følge med på kjøret, blir etter hvert taperne. Men hva med brukerne? Er det gitt at alle er tjent med dataløsninger som er begrensende, proprietære og hvor leverandørene kynisk bruker sin markedsmakt og innelåsingsmekanismer?

For små virksomheter hvor det kun er en person som tar hånd om all administrasjon er det fremdeles det raskeste, tryggeste, billigste og beste å ha sine løsninger på ett sted, og det stedet bør være på egen server eller harddisk. Webbaserte regnskapsprogrammer for småbedrifter har ingen gevinst, fordi gevinsten tas ut av leverandørene.

Abonner på våre nyheter

Hold deg oppdatert og abonner på våre nyheter. Relevant for deg som fører ditt eget regnskap.

Sigurd Renander

Sigurd Renander is recognized as a resourceful and highly efficient developer of Excel systems for financial reporting and solving business problems. Sigurd holds a Master degree in financial accounting (state authorised public accountant of Norway) and has more than 25 years of experience in financial accounting and management, business improvement and Excel development. Sigurd holds a Master degree in financial accounting (state authorised public accountant of Norway) and has more than 25 years of experience in financial accounting and management, business improvement and Excel development.

Click Here to Leave a Comment Below

MortenB - 4. januar 2010 Reply

Hei,
Veldig mange små virksomheter ser flere fordeler med webbasert regnskapsprogram vs. de mer tradisjonelle.

Det er jo heldigvis ikke slik at alle webbaserte regnskapsprogrammer er like, eller har samme målgruppe. Men du har nok rett i at mange systemer er for dyre eller omfattende for små bedrifter, noe e-conomic har tatt konsekvensen av.

Vi retter oss spesielt mot små/mellomstore virksomheter, og har lykkes godt med vårt faktura-/regnskapsprogram siden 2001. I dag benytter over 21.000 bedriftskunder i Norden e-conomic, hvor majoriteten er små bedrifter.

Og fordelene er mange:
– ingen investering
– lav mnd.pris
– ingen bindingstid
– gratis support
– ingen lokal installasjon/backup
– gratis tilgang for regnskapsbyrå/revisor (jobbe i samme system = besparelser)
….for å nevne noe.

Så min påstand er at det i høyeste grad finnes interessante og kostnadseffektive webbaserte løsninger for små bedrifter.
Test selv (gratis) på http://www.e-conomic.no

Mvh. Morten:-)

Sigurd Renander - 11. januar 2010 Reply

Hei Morten.

Jeg har sett på siden du henviser til, men er ikke imponert. Det hele er ganske diffust, spør du meg. Prisen skriver du ikke noe om, og det er heller ikke mulig å finne ut av nettsiden. Dette virker litt mistenkelig, og grunnen til at kostnaden glimrer med sitt fravær er kanskje at den vil virke skremmende?

At verken program eller data ligger lokalt, er ikke noen fordel etter min mening. Det er også lite interessant og desto vanskeligere for småbedriftseiere å sette seg inn i et regnskapssystem som er laget for mellomstore bedrifter (jeg snakker hele tiden om behovet for regnskapsprogram i småbedrifter). Det er ligger heller ikke spesielt mye læreverdi i å bruke et rigid system som er svært kresent på hva som kan gjøres og i hvilken rekkefølge ting skal gjøres. Små selskaper, med la oss si under 300 bilag pr. år, bør heller velge iExcel Model Regnskap. Da lærer man seg Excel og får full fleksibilitet som en solid bonus. For selskaper over en viss størrelse kan man godt velge webbaserte eller desktop-løsninger, alt etter hva man prefererer. Jeg tror jeg ville valgt desktop løsning også her. I hvert fall inntil videre.

Mvh. Sigurd
http://www.iexcel.no

Anton - 30. mars 2010 Reply

Er det noen form for eksport av trege betale i Iexel? Grunn til at jeg spør er at jeg bruker conta inkasso sitt program for egeninkasso, er det noen filoverføring så slipper jeg å legge inn dette manuelt.

Sigurd Renander - 30. mars 2010 Reply

Ja det er det, men denne funksjonen ligger i fakturamodellen. iExcel Model Faktura inneholder det meste en bedrift trenger for å utføre det du kaller egeninkasso. Både purringer, inkassovarsel og rentenota kan sendes ut nærmest automatisk fra iExcel’s fakturamodell. For bedriften er dette både enkelt og greit, i tillegg til at det er helt gratis. Å ta en telefon til kunder som ikke betaler anser jeg fortsatt å være den mest effektive inkassomåten. Å ringe ikke-betalende kunder anbefales sterkt.

Om heller ikke en telefon nytter, kan det være på tide å bruke inkassobyrå. iExcel holder på å teste ut et inkassobyrå, Galant Inkasso, som også tar imot småkunder. De virker å ha et gunstig opplegg som også omfatter innfordring av forholdsvis små beløp.

Leave a Reply: